Η περιοχή παρέμβασης αφορά στον Δήμο Ελασσόνας ο οποίος διοικητικά εντάσσεται στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας της περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

 

Δήμος Ελασσόνας

Ο Δήμος Ελασσόνας γεωγραφικά καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έδρα του είναι η ομώνυμη πόλη της Ελασσόνας. Ο Καλλικρατικός Δήμος Ελασσόνας προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αντιχασίων, Ελασσόνας, Λιβαδίου, Ολύμπου, Ποταμιάς, Σαρανταπόρου καθώς και των Κοινοτήτων Βερδικούσας, Καρυάς και Τσαριτσάνης. Έτσι, συνολικά συγκροτείται από 9 Δημοτικές Ενότητες και 60 οικισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (απογραφή 2011), ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σε 32.121 κατοίκους, ενώ η έκτασή του ανέρχεται σε 1.568,14 τ. χλμ.

Στην περιοχή συναντάται το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Όλυμπος και μάλιστα μερικές από τις πιο ψηλές κορυφές του (Μύτικας 2917 μ., Σκολιό 2911 μ., Φράγκου Αλώνι 2684 μ.). 

Ο Δήμος της Ελασσόνας αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς για τις δραστηριότητες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του βόρειου τμήματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ιδιαιτερότητα αυτή, η οποία διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε ιστορικά στη βάση των τοπικών συνθηκών, έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές απολήξεις στη σημερινή υφιστάμενη κατάσταση. Ιδιαιτέρως δε, η έδρα του Δήμου – η Ελασσόνα - έχει πλέον μετατραπεί σε συγκοινωνιακό κόμβο τοπικού αλλά και υπερτοπικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι αποτελεί σημείο σύνδεσης της κεντρικής με τη βορειοδυτική χώρα. 

Ο Δ. Ελασσόνας διαθέτει πληθώρα πολιτιστικών υποδομών (Πνευματικό Κέντρο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Φιλαρμονική, Σχολή Παραδοσιακών Χορών, Μουσική Σχολή, Ανοικτό Θέατρο, κλπ).

 

Βρίσκεστε εδώ: Home